Avui es celebra el Dia Internacional del Donant de Medul·la Òssia

Encara no es troba un donant ideal per a tots els pacients

 • En els propers dies, les farmàcies espanyoles començaran a distribuir 500.000 tríptics editats per la ONT, amb informació sobre els requisits per ser donant i la relació de centres de registre de nous donants que existeixen en tota Espanya.
 • La ONT, Mediaset Espanya i la Fundació Josep Carreras també han engegat la campanya ‘Ets perfecte per a altres’ sobre donació de medul·la òssia, en vigor fins a mitjans d’octubre.
 • 1 de cada 6 trasplantaments realitzats en 2013 va ser de donant no emparentat, amb un total de 477 (296 de sang perifèrica, 102 de sang de cordó umbilical i 79 de medul·la òssia).

Per segon any consecutiu, avui, últim dissabte de setembre, es celebra el Dia Internacional del Donant de Medul·la Òssia, amb l’objectiu d’agrair a tots els donants la seva generositat i conscienciar als ciutadans sobre la importància d’aquest tipus de donació. La donació de medul·la (de les poques que poden realitzar-se en vida) permet salvar cada any la vida a milers de persones anònimes a tot el món.

El Dia Internacional del Donant de Medul·la Òssia és una iniciativa de l’Aliança de Trasplantaments del Sud, integrada per Espanya, França i Itàlia, que el passat any van decidir engegar una sèrie d’actuacions conjuntes per incrementar el nombre de donants als seus respectius països.

REPTE MUNDIAL

Per al director de la ONT, Rafael Matesanz, la donació de cèl·lules mare sanguínies és un repte internacional: “Cap país pot proporcionar solucions adequades per als seus pacients de forma aïllada. Tota cerca d’un donant de medul·la òssia o d’una unitat de sang de cordó umbilical es realitza en una base mundial. En aquest camp, la cooperació internacional es converteix en una necessitat real, i iniciatives com aquest Dia Internacional haurien de ser benvingudes i recolzades plenament”.

El director del Centre Nacional de Trasplantaments d’Itàlia i actual president de l’Aliança de Trasplantaments del Sud, Alessandro Nanni Costa, subratlla la solidaritat dels ciutadans. “És indubtable que aquest tipus d’iniciatives contribueixen a incrementar el nombre de donants”.

L’Organització Nacional de Trasplantaments, que va engegar el Pla Nacional de Medul·la al gener de 2013, en col·laboració amb les Comunitats Autònomes i el REDMO (Registre de Donants de Medul·la Òssia), gestionat per la Fundació Josep Carreras, agraeixen als donants la seva enorme generositat, recorda la importància de seguir incrementant les donacions al nostre país i anima als ciutadans a informar-se sobre les característiques d’aquest tipus de donació.

ALGUNES DADES SOBRE DONACIÓ I TRASPLANTAMENT DE MEDUL·LA ÒSSIA

 • Cada any a Espanya, prop de 5.000 persones són diagnosticades de leucèmia aguda, al voltant de 7.000 de limfoma i prop de 2.000 de mieloma múltiple. Leucèmia aguda, limfoma i mieloma múltiple són les principals malalties que podrien beneficiar-se d’un trasplantament de medul·la òssia.
 • La leucèmia és el càncer infantil més freqüent. Suposa un 30% de les malalties oncològiques pediàtriques.
 • El passat any, 60 espanyols van fer efectiva la seva donació ( 51 sang perifèrica i 9 medul·la òssia) tant per a pacients espanyols (42) com a estrangers (18)
 • També es van emprar 77 unitats de sang de cordó per a pacients nacionals i 243 per a estrangers.
 • En els últims deu anys, el temps de cerca d’un donant de medul·la s’ha reduït en 17 dies. En l’actualitat, el temps mig és de 41 dies, enfront dels 58 de fa una dècada.
 • Des de 1991, gràcies a REDMO (Registre de Donants de Medul·la Òssia), gestionat per la Fundació Josep Carreras, s’han dut a terme al món més de 6.000 trasplantaments de medul·la òssia de donant no emparentat.
 • 1 de cada 6 trasplantaments de cèl·lules mare sanguínies que es van realitzar el passat any al nostre país va ser de donant no emparentat, fins a un total de 477 (296 de sang perifèrica, 101 de sang de cordó umbilical i 79 de medul·la òssia)
 • A data 1 de setembre, a Espanya hi ha registrats més de 160.000 donants de medul·la òssia. D’ells, 60.000 s’han aconseguit en els primers 20 mesos de l’engegada del Pla Nacional de Medul·la.